vineri, 21 noiembrie 2008

ghid pentru preparat seitan (gluten de griu)

in unele tari se prepara seitan inca din antichitate -- e un aliment extraordinar pentru ca cere doar faina de griu dar poate fi adaptat si folosit in nenumarate feluri. prepararea seitan-ului dupa reteta traditionala pornind de la faina obisnuita nu este ceva usor deoarece-ti ia foarte mult timp sa framinti si apoi sa speli coca, repetat, pina cind ramii doar cu gluten (glutenul fiind nimic mai mult decit proteina din griu). insa daca gasesti faina cu continut ridicat de gluten, poti pregati seitan aproape fara efort, chiar daca nu ai rabdarea unui calugar. :)

METODA CLASICA (niste detalii de la cineva mai expert decit mine aici):
  • 0. in functie de cit seitan doresti, selectioneaza un volum de faina (cit mai bogata in gluten, ca cea de piine de exemplu) dublu (de ex.: pentru 1 cana de seitan foloseste 2 cani de faina) si aproximativ acelasi volum de apa (1 cana de apa pentru 1 cana de seitan)
  • 1. amesteca bine faina cu apa pentru a obtine o coca destul de ferma dar nu lipicioasa
  • 2. continua sa framinti pina ce coca incepe sa devina elastica, poate lua si 30 de minute
  • 3. lasa sa stea, in apa, cel putin o ora dar chiar si peste noapte
  • 4. limpezeste coca (pentru a elimina amidonul) timp de aproximativ 20 de minute, incepind prin a framinta citeva minute sub apa calda si folosind apa mai rece spre sfirsit
  • 5. repeta pasii 2-4 de mai sus pina ce apa cu care limpezesti coca iese curata si coca devine foarte ferma si elastica
  • 6. inainte de a folosi glutenul mai lasa-l sa stea citeva ore, eventual peste noapte

METODA SIMPLA pentru preparat si gatit seitan - reteta Ilenei
  • intii pune pe foc o oala mare cu apa si adauga legume si mirodenii ca pentru o supa de zarzavat (ceapa, ardei, ciuperci, pastirnac, morcovi, telina, usturoi, patrunjel, sare, timian, foi de dafin, piper, boia...)
  • combina faina de gluten cu apa, sare si putin ulei (proportia faina:apa:ulei depinde de tipul de faina, dar ca sugestie: ~1,5:1:0,1)
  • framinta bine pina ce coca devine omogena si elastica, aproximativ 20 de min
  • lasa sa stea citeva minute si intre timp prepara o marinada (apa, ulei, putin otet, sos de soia, ceapa, timian, busuioc, rosmarin, piper, sare, sau mirodenii, lichid, verdeata dupa gust)
  • taie glutenul in bucatele sau framinta diferite forme mici si mari, in functie de reteta la care vei folosi mai tirziu seitan-ul
  • adauga la supa si tine pe foc 90 min - 2 ore, pina cind tot seitan-ul se ridica la suprafata si e destul de fraged
  • pune seitan-ul la marinat si lasa 1/2 ora

... seitan-ul e gata de folosit in retete!

3 EXEMPLE:

Seitan calit

Poti folosi legumele si parte din zeama in care ai fiert seitanul, calesti bucatele de seitan pe foc potrivit pina ce sosul scade si se caramelizeaza, 15-20 de min.



Seitan in stil fajita

Intii calesti ceapa taiata in fisii in putin ulei, apoi adaugi fisii de seitan, date prin faina, sare si piper, si prajesti 8-10 minute. Lasa pe un servetel absorbant inainte de a servi - merge ca umplutura intr-o lipie, cu alte legume fripte sau facute pe gratar, orez, fasole batuta, rosii, avocado si un sos picant. Sau poti folosi ca pe o tocanita.


Snitele de seitan

Folosesti bucati de seitan mai plate, pe care le dai intii printr-un amestec de faina si mirodenii, apoi le scufunzi rapid intr-un castron cu apa inainte sa le dai prin pesmet. Le poti praji in ulei sau coace la cuptor, 20-30 min la 180C.

15 comentarii:

Linxul lucid spunea...

oh là là, asta e reteta pentru avansati!

bujor tavaloiu spunea...

:) metoda clasica da (si pe mine ma intimideaza), dar cea ilustrata aici folosind faina de gluten e cam la acelasi nivel ca o supa cu galuste! :)

Anonim spunea...

am facut reteta clasica de seitan in weekendul asta, dupa ce am citit-o aici...ceva ceva a iesit:)) insa cred ca pt rezultate mai bune e nevoie de mai mult antrenament.
cea mai laborioasa etapa mi s-a parut clatirea (apa numai nu se mai limpezea:)) )iar la framantat mie mi s-a parut ok din experienta mea in domeniul asta(am mai facut paine si placinte)dar cred ca totusi aluatul a fost prea moale asa incat intr-un final seitanul a iesit foarte..aerat. iar dupa ce l-am fiert a capatat o discreta consistenta de cauciuc:))). a fost totusi comestibil:)dar ma asteptam la altceva - am mancat odata un seitan intr-un restaurant vegetarian si a fost fff bun, spre ala tind eu!:D
probabil trebuie sa mai fac de vreo 2 ori ca sa sper sa-mi iasa ca la carte. si pana atunci incerc si din faina de gluten:)
daca mai aveti sfaturi/pareri, postati-le, sunt in cautare de informatii!

bujor tavaloiu spunea...

wow, misto ca ai incercat - tot respectul! :) exact, e nevoie sa experimentezi ceva vreme pina ajungi la o textura buna, daca vrei iti dau adresa lu' sora-mea s-o consulti, ca ea e experta si probabil poate fi de ajutor. o chestie de care stiu eu e ca daca seitan-ul iti iese prea tare la sfirsit, poti incerca 1. sa pui mai multa apa in coca, 2. sa-l framinti mai putin si 3. sa-l fierbi la foc mai mic si un timp mai indelungat... dar la metoda clasica chiar nu ma pricep, si acolo e si mai important sa calibrezi framintarea si clatirea.

poate e de ajutor urmatoarea pagina:
Troubleshooting seitan?

pe acelasi site e un alt ghid pt. seitan din faina de gluten: How to Make Seitan
(reteta contine si sos de soia, pudra de ghimbir si usturoi, o alta varianta destul de comuna)

oricum daca incerci din faina de gluten, fiind mult mai rapid poti incerca mai usor diverse optiuni pentru diferite consistente sau arome in seitan-ul final. se poate prepara si la cuptor sau inabusit -- vezi metoda inventata mai recent de o tipa pt. italian veg* sausage [reteta si filmulet] (e facut "la aburi", mie mi-a iesit f. bine de cite ori am preparat asa si poti varia ingredientele dupa plac).

Anonim spunea...

daa, chiar am vazut pe un blog francez o reteta de seitan la cuptor si chiar m-am intrebat cum o fi, arata f ok.
iar problema la aluatul meu cred c-a fost mai dregraba c-a iesit prea moale..mai incerc, cand voi mai avea timp si mai ales rabdare:)
multzam pt linkuri!

Unknown spunea...

Mi se pare foarte laborioasa reteta aceasta. Eu fac friptura de gluten, dar folosesc intotdeauna faina de gluten, care se gaseste in magazine naturiste (200 gr. aprox. 4 lei).
In felul acesta, reteta se face foarte repede.

bujor tavaloiu spunea...

salut, simona, si eu la fel - am dat metoda clasica/laborioasa la inceput pt. cine vrea sa incerce (sau nu poate cumpara faina de gluten), dar reteta principala din postare e pt. seitan din faina de gluten si nu e laborioasa!

e bine de stiut unde se gaseste faina de gluten si cit costa! spune-ne tu cum prepari si gatesti seitan-ul, putem adauga la variante. :)

Ina Todoran spunea...

In sfarsit un blog vegetarian super! Wow! Chiar ma bucur! Te trec in blogroll si te astept pe la mine. P.S. Ador glutenul!

Anonim spunea...

am incercat si varianta la aburi, din faina de gluten, e muuuult mai simplu si iese f bine. in plus e neasteptat de gustos, am adaugat usturoi pisat si verdeturi iar rezultatul a fost peste asteptari:)
situl dat de ruxi e foarte folositor si are o gramada de retete, chiar merita vizitat: http://www.everydaydish.tv/index.php?page=recipe&recipe=109

bujor tavaloiu spunea...

@rebeca: abia acum am observat comentariul - ce ma bucur!! excelent! :)

trebuie sa mai postam retete pe-aici... tocmai am pus una.

Anonim spunea...

Am ajuns aici cautand retete pt gluten, tocmai ce am cumparat o punga de la o firma gasita tot pe net. Mi se pare mai ieftin decat ce am vazut prin magazinele naturiste, poate din cauza ca e la kg...
http://shop.herghelia.org/karmelsrl/
Numai bine,

paul moga spunea...

Desi mancasem , dar vazand fotografiile de mai sus ,am inghitit in sec

Anonim spunea...

E cam laborioasa reteta, dar e clar ca nu e imposibil. Dar cautand retete sa prepar seitanul in casa, am gasit seitan si bio, gata pregatit, asa ca l-am comandat.

Dintr-o punga am pregatit de 2 ori, cam jumatate, si am fost multumita.
Pentru cei car nu au timpul necesar prepararii in casa il puteti comanda de la biomania.ro.

T. Kovács Judit spunea...

Eu tot de la Herghelia comand glutenul, se vinde in pungi de 250, 500 si 1000 grame.
Adresa aici:
http://shop.herghelia.org/karmel/product_info.php?products_id=68?osCsid=c2f9806c6a8a3651095e11e7134727f0

Unknown spunea...

Unde se gaseste de cumparat seitano???