vineri, 21 noiembrie 2008

cel mai simplu tort de ciocolata

e de asemenea printre cele mai ieftine, rapide si delicioase deserturi.
si, bineinteles, vegan.




Ingrediente
BLAT
  • 680 g faina
  • 450 g zahar
  • 6 linguri cacao pudra
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1 virf de cutit sare
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri otet alb sau de mere
  • 2 lingurite total esenta de vanilie si/sau rom
  • 350 ml apa

GLAZURA
  • 120 ml lapte de soia sau apa
  • 250 g ciocolata amaruie (de post)
  • esenta de vanilie, rom sau alte arome (menta, portocala, migdale, cocos), dupa gust
  • [optional] nuci, seminte de rodie si bucatele de ciocolata [foto] SAU in functie de preferinte ciocolata, caramel, alune, nuci, cocos, fructe etc. pentru decorat

Mod de preparare
BLAT: Intii incalzeste cuptorul la 175C. Intr-un castron mai mare, combina ingredientele uscate (primele 5) si amesteca bine. Fa 3 gropite in acest amestec, in care pune uleiul, otetul si esenta de vanilie/rom. Acopera totul cu apa si amesteca rapid numai pina cind devine omogen (nu amesteca excesiv). Daca mai este nevoie, mai adauga citeva linguri de apa asa incit consistenta amestecului sa fie ca un iaurt mai gros. Apoi toarna intr-o tava de 20x30cm sau o marime asemanatoare si tine in cuptor la 175C pentru 30-40 min pina cind se coace complet la mijloc (dar tortul ar trebui sa nu fie prea uscat atunci cind il scoti din cuptor). Blatul se poate taia pe orizontala si umple cu parte din crema/glazura sau lasa intreg si acoperi cu glazura. Se poate adauga glazura imediat sau, preferabil, dupa ce blatul se raceste putin se poate taia un strat foarte subtire de la suprafata si apoi acoperi cu glazura.
VARIANTA: pentru un tort "alb" inlocuieste cacaua cu 1 lingura pudra de vanilie si 5 linguri de faina sau nuci pulverizate.

GLAZURA: Intr-o cratita mica, incalzeste apa sau laptele de soia pe foc mic. Adauga ciocolata amestecind incontinuu pina se topeste complet si omogenizeaza. Ia de pe foc si adauga esenta de vanilie. In timp ce topesti ciocolata poti adauga putin zahar (in functie de ciocolata folosita si gustul personal). Daca vrei sa faci un tort "cu etaj", e mai bine sa prepari glazura in cantitate dubla, sau poti adauga alte ingrediente la o budinca de vanilie vegana [din comert/preparata], pentru o umplutura deosebita: caramel vegan, unt de arahide, gem, fructe proaspete.

....................................................
ALTA VARIANTA: cu crema de zmeura

3 comentarii:

Dana spunea...

iupii, torturi vegane!
ca crema de ciocolata cred ca lenesii pot folosi o varianta din comert, un fel de Nutella de post fara lapte si fara cacao dar foarte gustoasa (http://www.naturaland.ro/secundare/crema.htm). Nu vreau sa fac reclama dar e chiar buna :)

bujor tavaloiu spunea...

mie-mi plac foarte tare roscovele si crema de roscove, dar nu au gust de ciocolata si am observat ca daca cineva incearca asteptindu-se sa fie ciocolata, cel mai des e foarte dezamagit(a). dar, da, se poate folosi si asta - atunci ar fi tort cu crema de roscove. ... de asemenea s-ar putea sa se gaseasca in comert niste creme de post dar cu ciocolata, nu roscove. stie cineva? (desi la cit de usor e sa topesti o ciocolata si sa adaugi putin lichid, sau chiar sa faci o crema cu margarina, zahar, cacao si putina faina stinsa in apa dupa reteta veche de post, nu e nevoie.)

am uitat sa mentionez in reteta ca alta varianta f. buna la blat e sa folosesti cafea in loc de apa.

Nicole spunea...

Este delicioasa crema de roscove. Eu sunt pasionata de ciocolata si trebuie sa va spun ca depaseste mult ciocolata si nici nu face la fel de mult rau ca cea neagra.
Atentie la ciocolata neagra- cei care sunt vegani/vegetarieni - ca este o singura firma producatoare de ciocolata pe piata a carei linie de productie nu interfereaza cu laptele. daca va uitati pe continut o sa vedeti ca toti spun ca ciocolata neagra poate contine urme de lapte.