joi, 16 octombrie 2008

trei retete cu tofu

1) "Omleta"/papara din tofu
una din cele mai rapide, gustoase si adaptabile retete vegane

Ingrediente [cantitati aproximative]papara de tofu cu ciuperci; salata de rucola si avocado
- varianta simpla
  • 250 g de tofu
  • 1 lingura ulei (preferabil de masline)
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 lingurite mustar
  • [optional] 1 lingura de fulgi de drojdie* (sau se poate inlocui cu 1 lingurita vegeta)
  • [optional] 1 virf de cutit pudra de curcuma** (pentru culoare)
  • [optional] 1 virf de cutit pudra de usturoi sau usturoi pisat
  • [optional] 1 lingurita de seminte de pin*** sau seminte de susan
  • piper, oregano, alte mirodenii preferate dupa gust
- varianta nr. 2
ingredientele de mai sus + 1 mina de ciuperci curatate si taiate in bucatele

Mod de preparare
Incingi uleiul si adaugi semintele de pin (daca folosesti) si le rumenesti. Daca vrei sa faci varianta nr. 2 cu ciuperci intii prajesti ciupercile pina incep sa se inmoaie, altfel treci direct la pasul urmator. Adaugi in tigaie tofu pe care l-ai spalat bine si l-ai farimitat impreuna cu restul ingredientelor, amesteci bine si continui sa prajesti vreo 4-5 minute pina se rumeneste tot. Papara e gata. Poti potrivi de piper si de sare daca e nevoie (tofu, sosul de soia si/sau vegeta sint deja sarate, asa incit probabil nu va mai fi nevoie sa adaugi sare). Daca ai obtinut o consistenta prea uscata (depinde de tofu), mai poti adauga putina apa si tine pe foc inca 1 minut.

2) Tofu pane

celalat mod foarte simplu, rapid si gustos de a prepara tofu
Ingrediente
  • 250 g tofu, spalat bine si taiat in felii sau cubulete
  • citeva linguri de faina
  • [optional] 1 lingurita de seminte de susan
  • boia, timian, busuioc, oregano, ardei iute uscat, chimen sau alte mirodenii
    (asa incit in total sa ai ~4 lingurite mirodenii, in combinatia preferata)
  • piper dupa gust
  • sare
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare
Combina toate ingredientele in afara de tofu intr-un container cu capac. Daca tofu nu este deja sarat, intii sareaza-l bine pe toate partile cit timp este inca umed dupa spalat. Apoi adaugi tofu la container-ul cu faina, pui capacul si agiti pina cind tofu este acoperit uniform. Pui ulei intr-o tigaie atat cat sa acopere mare parte din suprafata si prajesti tofu intorcind fiecare bucata pe cealalta parte dupa aprox. 5 minute, pentru un total de 7-10 minute sau pina cind tofu se face uniform auriu. Scoti tofu si-l lasi pe o farfurie acoperita cu un servetel absorbant. E gata de servit imediat sau rece, ca aperitiv, intr-un sendvis sau adaugat la o salata.

3) Spanakopita (placinta greceasca de spanac) cu tofu

Ingrediente
  • foi de placinta (filo) din comert pentru 2 straturi !!atentie sa fie de post
  • 300 g tofu
  • 300 g spanac proaspat, curatit
  • 5 linguri ulei de masline
  • 100 g nuci sau alune macinate
  • 2 linguri de fulgi de drojdie* sau 1 lingura vegeta
  • sucul de la o lamiie
  • 3 fire de ceapa verde
  • 2 catei de usturoi, pisati
  • 1 lingura cu virf de marar, taiat marunt
  • 1 lingura cu virf de patrunjel, taiat marunt
  • sare, piper, boia dupa gust
  • [optional] seminte de pin***
Mod de preparare
Incepi prin a lasa foile de placinta la dezghetat (sau, daca ai timp, le poti prepara in casa). Combini frunzele de spanac, ceapa verde, mararul si patrunjelul cu putina sare, framinti si lasi sa stea aprox. 15 min. Scurgi si apoi calesti acest amestec impreuna cu usturoiul intr-o lingura de ulei pina cind tot spanacul este "topit" si nu mai lasa apa. Dai focul la mic, farmitezi tofu si adaugi in tigaie la spanacul gatit (si scurs daca e nevoie) cu restul ingredientelor in afara de sare, boia si piper si amesteci bine. Iei de pe foc dupa 2-3 minute, potrivesti de sare, boia si piper, apoi lasi deoparte. Incalzesti cuptorul la 180C. Odata ce foile de placinta sint gata de utilizat, pui primul strat intr-un vas ceramic sau de jena tapetat cu faina, stropesti cu putin ulei si adaugi amestecatura de tofu, peste care pui cel de-al doilea strat de foi, stropesti din nou cu putin ulei si presari deasupra seminte de pin (daca folosesti). Se coace 30-40 min la 180C (sau conform instructiunilor de pe ambalajul foilor de placinta). Se poate servi cald sau rece.

------------------------------
* despre fulgii de drojdie (gustul este usor asemanator brinzei; pentru aceste retete scopul e de a adauga umami, similar rolului pe care il joaca vegeta prin glutamatul de sodiu, desi daca inlocuiesti drojdia cu vegeta rezultatul nu va fi exact acelasi)
** despre curcuma (se gaseste in magazinele asiatice sau plafaruri)
*** semintele de pin se pot gasi in magazinele cu specific mediteranean si asiatic, uneori plafaruri sau chiar alimentare/supermarketuri

10 comentarii:

Dana spunea...

oh my God arata absolut ispititor!!!
spanakopita aia mai ales!
dar nu se poate cu spanac din conserva?
imi lasa gura apa!

bujor tavaloiu spunea...

da, sigur, cred ca se poate face si cu spanac din conserva (sau cu spanac congelat), dar gustul si consistenta nu vor fi aceleasi si inainte de toate va trebui sa scurgi spanacul f.f.f. bine. ar fi insemna mai multa munca pentru un rezultat mai putin satisfacator, dar e posibil. avind in vedere cit de buna e, chiar si mai putin decit perfecta tot excelenta ar fi. daca incerci, sa povestesti cum a iesit! :)

Dana spunea...

am incercat si n-a iesit rau pt prima oara, doar feuilletajul s-a cam sfarâmat dar s-ar putea sa fie normal?
anyways it's grrrreat :)

Anonim spunea...

Foarte buna omleta! Tocmai am mancat-o. :)
Cri Cri

Dana spunea...

Bun, atunci incerc si eu papara diseara :)

bujor tavaloiu spunea...

@dana: depinde de foi. daca-ti ies prea sfarimicioase poti sa le ungi cu (mai mult) ulei, eventual si putina apa si sa coci placinta la foc mai mic. mai ajuta daca imediat dupa ce scoti vasul de la cuptor acoperi cu un prosop si lasi sa se raceasca asa (aburul va inmuia mult foile). de obicei nu vrei sa faci asta, ca e mai bun sfarimicios decit moale. sau incearca diferite tipuri de foi (linco, bella, morarita, fabulo, romcherie...). daca nu merge si nu merge cu foi din comert, incearca sa le faci in casa.

@Cri Cri: ma bucur ca a fost buna! :)

Anonim spunea...

Am uitat sa spun ca am folosit ghebe de la borcan, condimentate si uleiate. Se mai gasesc si ciuperci asortate, o combinatie de soiuri, si alea sunt bune dar pt. prajit ghebele parca merg mai bine. Am iceput sa renunt la champignioane pt. ca au minim 90% apa, sunt foarte sarace nutritiv si mult mai fade ca soiurile "adevarate".
Cri

Anonim spunea...

super initiativa de blog, felicitari, al cui este?

Dana spunea...

Al tuturor celor care doresc sa contribuie cu retzete :)

Sorina spunea...

La multi ani !!! Multa sanatate si fericire in anul ce vine!