marți, 28 octombrie 2008

tort de vanilie cu cocos, mango si lamiie

Ingrediente
BLAT:
  • 500 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamiie sau portocala
  • 300 g zahar
  • 450 ml lapte de cocos
  • 250 g fulgi de nuca de cocos
  • 200 ml ulei vegetal
  • 2 linguri suc de lamiie sau otet
  • 1 banana sau 250 g budinca din lapte de soia cu gust de vanilie sau 250 g tofu stil japonez
  • 3-4 linguri apa rece
GLAZURA:
  • 30 g zahar pudra
  • 100 ml apa
  • 4-5 linguri amidon de porumb + citeva linguri de apa
  • sucul de la o lamiie
  • 60 g piure de mango sau combinatie mango cu lamiie - proaspat sau conservat
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare
BLAT: Intii preincalzesti cuptorul la 175C. Intr-un castron mai mare, cerni impreuna faina, bicarbonatul si praful de copt, apoi adaugi coaja de lamiie/portocala si amesteci bine. Separat, amesteci urmatoarele sase ingrediente cu un robot de bucatarie sau cu un mixer si dupa ce obtii o consistenta omogena adaugi la castronul cu faina si amesteci numai pina se incorporeaza. Daca e necesar, mai adaugi citeva linguri de apa rece ca amestecul sa aiba consistenta unui iaurt gros -- usor de turnat din castron. Pui intr-o tava rotunda de tort sau una dreptunghiulara de marime mijlocie, tapetata, si coci la 175-180C in jur de 35 de minute.

GLAZURA: Intr-o oala mica incalzesti pe foc mic toate ingredientele in afara de amidon, astepti pina da in clocot dupa care adaugi si amidonul frecat in prealabil cu citeva linguri de apa si continui sa tii pe foc mic pina cind se ingroasa bine. Lasi sa se raceasca.

Asamblezi tortul cu glazura numai deasupra sau taind blatul pe orizontala si adaugind jumatate din glazura inauntru si apoi decorezi dupa plac (cu fulgi mai mari de cocos, bucatele de ciocolata amaruie, fructe, nuci etc.).

miercuri, 22 octombrie 2008

Ardei umpluti cu ciuperci

Ingrediente:
8 ardei de marime potrivita, 200 g ciuperci, o ceapa, o jumatate de cana de orez, o jumatate de cana de suc de rosii, o lingura de ulei, 2 linguri de margarina, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare, piper.

(poza de Doina - adaugata de b.t.)

Preparare:
Cureti ardeii de cotoare si de seminte si ii speli bine. Ciupercile, dupa ce le-ai curatat si spalat in mai multe ape, le toci foarte marunt, cu tot cu picioruse, apoi le inabusi in ulei, eventual adaugand si putina apa, daca nu-si lasa ele destula zeama. Adaugi orezul, ales, spalat si fiert pe jumatate, precum si ceapa tocata, pe care ai fiert-o separat. Lasi pe foc pana se patrund bine toate acestea, amestecand pentru omogenizare. Toci verdeata foarte marunt, jumatate din ea amestecand-o cu compozitia obtinuta mai devreme. Umpli ardeii cu aceasta compozitie si ii pui intr-o cratita unsa cu margarina, turnand peste ei sucul de rosii si presarand restul de verdeata. Introduci cratita la cuptor pentru aproximativ un sfert de ora.

joi, 16 octombrie 2008

trei retete cu tofu

1) "Omleta"/papara din tofu
una din cele mai rapide, gustoase si adaptabile retete vegane

Ingrediente [cantitati aproximative]papara de tofu cu ciuperci; salata de rucola si avocado
- varianta simpla
  • 250 g de tofu
  • 1 lingura ulei (preferabil de masline)
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 lingurite mustar
  • [optional] 1 lingura de fulgi de drojdie* (sau se poate inlocui cu 1 lingurita vegeta)
  • [optional] 1 virf de cutit pudra de curcuma** (pentru culoare)
  • [optional] 1 virf de cutit pudra de usturoi sau usturoi pisat
  • [optional] 1 lingurita de seminte de pin*** sau seminte de susan
  • piper, oregano, alte mirodenii preferate dupa gust
- varianta nr. 2
ingredientele de mai sus + 1 mina de ciuperci curatate si taiate in bucatele

Mod de preparare
Incingi uleiul si adaugi semintele de pin (daca folosesti) si le rumenesti. Daca vrei sa faci varianta nr. 2 cu ciuperci intii prajesti ciupercile pina incep sa se inmoaie, altfel treci direct la pasul urmator. Adaugi in tigaie tofu pe care l-ai spalat bine si l-ai farimitat impreuna cu restul ingredientelor, amesteci bine si continui sa prajesti vreo 4-5 minute pina se rumeneste tot. Papara e gata. Poti potrivi de piper si de sare daca e nevoie (tofu, sosul de soia si/sau vegeta sint deja sarate, asa incit probabil nu va mai fi nevoie sa adaugi sare). Daca ai obtinut o consistenta prea uscata (depinde de tofu), mai poti adauga putina apa si tine pe foc inca 1 minut.

2) Tofu pane

celalat mod foarte simplu, rapid si gustos de a prepara tofu
Ingrediente
  • 250 g tofu, spalat bine si taiat in felii sau cubulete
  • citeva linguri de faina
  • [optional] 1 lingurita de seminte de susan
  • boia, timian, busuioc, oregano, ardei iute uscat, chimen sau alte mirodenii
    (asa incit in total sa ai ~4 lingurite mirodenii, in combinatia preferata)
  • piper dupa gust
  • sare
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare
Combina toate ingredientele in afara de tofu intr-un container cu capac. Daca tofu nu este deja sarat, intii sareaza-l bine pe toate partile cit timp este inca umed dupa spalat. Apoi adaugi tofu la container-ul cu faina, pui capacul si agiti pina cind tofu este acoperit uniform. Pui ulei intr-o tigaie atat cat sa acopere mare parte din suprafata si prajesti tofu intorcind fiecare bucata pe cealalta parte dupa aprox. 5 minute, pentru un total de 7-10 minute sau pina cind tofu se face uniform auriu. Scoti tofu si-l lasi pe o farfurie acoperita cu un servetel absorbant. E gata de servit imediat sau rece, ca aperitiv, intr-un sendvis sau adaugat la o salata.

3) Spanakopita (placinta greceasca de spanac) cu tofu

Ingrediente
  • foi de placinta (filo) din comert pentru 2 straturi !!atentie sa fie de post
  • 300 g tofu
  • 300 g spanac proaspat, curatit
  • 5 linguri ulei de masline
  • 100 g nuci sau alune macinate
  • 2 linguri de fulgi de drojdie* sau 1 lingura vegeta
  • sucul de la o lamiie
  • 3 fire de ceapa verde
  • 2 catei de usturoi, pisati
  • 1 lingura cu virf de marar, taiat marunt
  • 1 lingura cu virf de patrunjel, taiat marunt
  • sare, piper, boia dupa gust
  • [optional] seminte de pin***
Mod de preparare
Incepi prin a lasa foile de placinta la dezghetat (sau, daca ai timp, le poti prepara in casa). Combini frunzele de spanac, ceapa verde, mararul si patrunjelul cu putina sare, framinti si lasi sa stea aprox. 15 min. Scurgi si apoi calesti acest amestec impreuna cu usturoiul intr-o lingura de ulei pina cind tot spanacul este "topit" si nu mai lasa apa. Dai focul la mic, farmitezi tofu si adaugi in tigaie la spanacul gatit (si scurs daca e nevoie) cu restul ingredientelor in afara de sare, boia si piper si amesteci bine. Iei de pe foc dupa 2-3 minute, potrivesti de sare, boia si piper, apoi lasi deoparte. Incalzesti cuptorul la 180C. Odata ce foile de placinta sint gata de utilizat, pui primul strat intr-un vas ceramic sau de jena tapetat cu faina, stropesti cu putin ulei si adaugi amestecatura de tofu, peste care pui cel de-al doilea strat de foi, stropesti din nou cu putin ulei si presari deasupra seminte de pin (daca folosesti). Se coace 30-40 min la 180C (sau conform instructiunilor de pe ambalajul foilor de placinta). Se poate servi cald sau rece.

------------------------------
* despre fulgii de drojdie (gustul este usor asemanator brinzei; pentru aceste retete scopul e de a adauga umami, similar rolului pe care il joaca vegeta prin glutamatul de sodiu, desi daca inlocuiesti drojdia cu vegeta rezultatul nu va fi exact acelasi)
** despre curcuma (se gaseste in magazinele asiatice sau plafaruri)
*** semintele de pin se pot gasi in magazinele cu specific mediteranean si asiatic, uneori plafaruri sau chiar alimentare/supermarketuri

luni, 13 octombrie 2008

Chiftele de linte

Trei varietǎţi de linte

Prin amabilitatea lui Dan Costin :)


Dificultate medie

Ingrediente:
O canǎ de linte, o jumǎtate de pâine, o ceapǎ mai mare, 3 linguri de ulei, 2 linguri de faina, o legǎturǎ de mǎrar, o legǎturǎ de patrunjel, sare şi piper.
Preparare:
Alegi lintea, o speli în mai multe ape, apoi o fierbi într-o oala cu apǎ rece şi puţinǎ sare. Când s-a înmuiat, o scoţi, o scurgi şi o dai, caldǎ fiind, prin maşina cu sitǎ deasǎ. Dai prin maşina şi miezul de pâine, înmuiat în apǎ rece şi stors în prealabil. Cureţi ceapa, o speli şi o toci mǎrunt, apoi o cǎleşti în uleiul încins, dupǎ care o amesteci cu piureul de linte, miezul de pâine, sare, piper şi verdeaţǎ. Omogenizezi şi formezi chiftelele, presându-le bine, sǎ nu se desfacǎ, apoi le tǎvǎleşti prin fǎinǎ şi le rumeneşti în ulei încins.


Act de întemeiere a cǎrţii de bucate virtuale spre uzul vegetarienilor, veganilor si celor care ţin post


Acest blog colectiv întâmpinǎ cu braţele deschise orice reţetǎ culinarǎ fǎrǎ mortǎciuni (id est, fǎrǎ carne de orice fel, inclusiv peşti, fructe de mare, scoici, melci, lǎcuste, omide (da, se mǎnâncǎ în Camerun, am aflat ieri).

Aşa cǎ vǎ aştept cu invenţii, improvizaţii, remake-uri dupǎ feluri de mâncare celebre încercate de voi.

Pozele sunt binevenite (sǎ ne pregǎtim psihologic pentru aspectul de terci sau de fierturǎ suspectǎ).

Ar fi util sǎ precizǎm timpul de pregǎtire, cât de uşor se gǎsesc ingredientele şi la ce magazin naturist obscur ni le putem procura.

Nu uitaţi sǎ le etichetaţi în funcţie de extremismul alimentar : vegetarian/vegan şi sǎ spuneţi de câtǎ mǎiestrie este nevoie : ucenic, bucatar secund, bucǎtar şef.

Cine doreşte sǎ fie contribuitor dedicat mâna sus şi vǎ fac conturi de administrare (hmm... deşi nu ştiu exact cum... dar vedem).

Sau puteţi posta reţeta pe adresa de mail dana31georgescu arond yahoo punct com şi mǎ ocup eu s-o public.